BlogGezondheid

Steken in hoofd zonder hoofdpijn: wat kan het zijn?

Alsof er een scherp mes dwars door je hoofd heen gaat, zonder dat daadwerkelijk je hele hoofd zeer doet. Met andere woorden, je hebt steken in je hoofd, maar geen hoofdpijn. Is dat eigenlijk wel mogelijk, of gaat het om zogeheten ‘fantoom’-pijnen? En als het wel mogelijk is, wat kan het dan in hemelsnaam zijn?

We snappen heel goed dat je van dit soort hoofdpijn nog liever vandaag dan morgen afwilt. In deze blog zullen we je daarom informeren over deze soort pijn in je hoofd. We vertellen je wat het zou kunnen zijn én welke acties je mogelijk kan ondernemen om ervan af te komen.

Let op: bij ernstige en aanhoudende pijn is het altijd nodig om een medisch professional, zoals je huisarts, te contacteren. Zie deze blog als iets dat je informeert, niet iets dat jou een diagnose van je pijn geeft.

Stekende hoofdpijn

Een voorbeeldsituatie: ‘Je zit op een donderdagmiddag op kantoor en ineens schiet er een steek door je hoofd. Nietsvermoedend en ietwat verbaasd kijk je op. De steek is na een paar seconden verdwenen, je voelt je opgelucht en gaat weer aan het werk. Tot het nog een keer gebeurt. En nog een keer. Dit houdt een paar weken aan, waarna je er eigenlijk geen last meer van lijkt te hebben (hoop je?).’

Waarschijnlijk komt deze pijn bij je voorhoofd, boven je oog voor. De oorzaak van deze soort hoofdpijn is tot op de dag van vandaag helaas nog onbekend. Bij sommige mensen zal deze soort hoofdpijn zich nooit voortdoen, bij andere mensen komt het vaker dan eens terug. In dat laatste geval hebben die mensen vaak ook last van een ander soort hoofdpijn, dat wel kan worden geïdentificeerd (onder andere migraine).

Primaire en secundaire stekende hoofdpijn

In principe is er een onderscheid te maken in de manier waarop de steken voorkomen. Dit onderscheid wordt ook wel aangeduid met primair en secundair. We zetten de verschillen even voor je op een rijtje:

  • Primaire stekende hoofdpijn
    De steken komen ineens voor, maar hebben geen bekende oorzaak. Er is bijvoorbeeld geen sprake van letsel of iets anders dat de steken veroorzaakt.
  • Secundaire stekende hoofdpijn
    De steken die in je hoofd voorkomen, zijn het gevolg van wat anders. Iets, een oorzaak of aandoening, dat te identificeren valt, zorgt ervoor dat je het nare gevoel ervaart.

De verschillen zeggen eigenlijk al wel genoeg. Aan primaire stekende hoofdpijn valt eigenlijk niet iets te doen, aan secundaire stekende hoofdpijn misschien wel, omdat de onderliggende oorzaak bekend kan worden gemaakt. Kan je dat behandelen, dan behandel je de hoofdpijn ook direct mee. Overigens kan je jezelf niet diagnosticeren met een van de twee soorten pijn, hier zal een huisarts namelijk eerst grondig onderzoek naar moeten doen.

Symptomen van stekende hoofdpijn

Natuurlijk is er wel een aantal wat algemene symptomen op te sommen. Deze symptomen komen doorgaans voor bij mensen die kampen met primaire stekende hoofdpijn. Lees:

  • Eigenlijk op elke plek in het hoofd kan je last krijgen van steken. Is het vanochtend aan de rechterkant van je hoofd gebeurt, dan kan het zo maar zijn dat het even later aan de andere kant voorkomt. Toch is er wel een soort ‘voorkeursplaats’, namelijk bij het oog of voorhoofd.
  • De steken komen plotseling op en kenmerken zich door een scherpe pijn, maar blijven slechts een aantal seconden hangen.
  • Mocht je er eigenlijk nauwelijks last van hebben, dan voelt het heel ‘willekeurig’ wanneer het opkomt. Anderzijds zijn er personen die het juist erg frequent meemaken.

Het maakt het eigenlijk ontzettend vaag om de pijn te kunnen identificeren. Ga je naar de huisarts en hij stelt primaire stekende hoofdpijn vast, dan kan hij helaas maar moeilijk iets voor je betekenen.

Andere ‘diagnoses’

Mocht je last hebben van de steken in je hoofd zonder hoofdpijn, dan zou het ook nog weleens aan wat anders kunnen liggen. We vertellen je graag over andere mogelijke diagnoses, maar ook diagnoses die het waarschijnlijk niet zijn.

Zenuwknelling

Heel waarschijnlijk is het niet, maar het kan zijn dat er sprake is van een beknelde zenuw. Dit kan intense, scherpe pijn veroorzaken die zich op verschillende plaatsen in het hoofd manifesteert. Tintelingen en gevoelloosheid gaan hierbij ook vaak gepaard. Medisch advies is van groots belang, contacteer dus direct je arts om erger te voorkomen.

Spanningshoofdpijn

Anders dan sommige mensen vermoeden, zijn de steken in het hoofd zonder hoofdpijn vaak geen gevolg van spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn kenmerkt zich namelijk door een drukkende, knellende pijn rond het voorhoofd, de slapen en de nek. Vaak voelt het als een strakke band om het hoofd. Stress, spierspanning en slechte houding zijn veelvoorkomende oorzaken van deze type hoofdpijn. Het kan mild tot matig van intensiteit zijn.

Dus a) er is een onderliggende reden van de hoofdpijn aanwezig en b) je hebt meer last van een drukkende pijn, in plaats van een aantal steken.

Beeldschermen

Mocht je voor bijvoorbeeld je werk voor langere tijd naar een beeldscherm moeten kijken, dan kan het goed zijn dat je na een dag last krijg van hoofdpijn. Dit komt waarschijnlijk omdat je een in een verkeerde houding zit, je nekspieren op een verkeerde manier aanspant en te lang aan het staren bent. Het gevolg? Een ietwat stekende hoofdpijn, maar eentje die wel voor langere tijd aanhoudt. Regelmatige pauzes en ergonomische aanpassingen kunnen helpen bij preventie.

Conclusie

Steken in het hoofd zonder daadwerkelijke hoofdpijn kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is essentieel om de onderliggende oorzaak vast te stellen door een medische professional te raadplegen. Zelfmedicatie is niet aanbevolen, omdat bijvoorbeeld primaire stekende hoofdpijn hier niet mee te verhelpen is. Mocht je bijvoorbeeld last hebben van ‘gewone’ hoofdpijn, dan kunnen pijnstillers wel tot op zekere hoogte iets uitmaken. Negeer in ieder geval symptomen als deze niet, want ze kunnen wijzen op een onderliggende medische aandoening die behandeling vereist. In dat geval spreken we van zoiets als secundaire stekende hoofdpijn (of wat anders, natuurlijk).

Related posts
Blog

Het gokaanbod groeit, hoe blijf je uit handen van illegale casino’s?

Sinds de legalisering van de online gokmarkt is het gokaanbod in Nederland flink gegroeid. Waar het op 1 oktober 2021 begon met…
Blog

Je huis straalt met nieuw buitenschilderwerk

Wanneer de lente in aantocht is en de zon weer begint te schijnen, krijgen veel mensen de kriebels om hun huis aan…
Blog

Dit is wat je moet weten over online gaming

Online gamen betekent dat je spellen speelt op de computer of spelconsole en dat je ook met andere mensen kunt interacteren of…