BlogHandig & TipsHuis & Tuin

Franse hangoor: leeftijd, verzorging en meer

Lief klein konijntje had een vliegje op zijn neus,
Lief klein konijntje had een vliegje op zijn neus,
Lief klein konijntje had een vliegje op zijn neus
en het zoemde heen en weer.
Ooooooh, lief klein konij-hijntje…’

Nou, zo klein is in dit geval de konijnensoort Franse hangoor niet. Lief, dat zijn ze over het algemeen wel. De Franse hangoor is een konijnenras dat al lange tijd populair is vanwege zijn unieke uiterlijk een aantrekkelijke karakter. Ze staan bekend om hun grote, hangende oren die soms wel 15 centimeter lang kunnen worden. De oren zijn niet alleen opvallen, maar ook functioneel, omdat ze helpen om geluiden gevaar van veraf op te vangen.

Leeftijd en levensverwachting

De leeftijd van een Franse hangoor zal variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan:

 • Genetica
  Net als mensen hebben konijnen te maken met een genetisch pakket. Dit bepaald hoe je eruit ziet van de buitenkant, maar ook hoe alles aan de binnenkant is geregeld. Een konijn met een slecht hart door genetische afwijkingen, zal minder lang leven dan een ‘perfect’ gezond konijn.
 • Voeding
  Het gebeurt vaker dan eens dat baasjes hun konijn ondervoeden of juist te veel voedsel geven. Het gevolg in beide gevallen kan zijn dat het konijn minder lang leeft.
 • Verzorging
  Een Franse hangoor heeft bijvoorbeeld een heel dikke vacht, die geregeld verzorgd moet worden. Ook de rest van het konijn moet ‘gezond’ blijven. Zorg dus voor een gezond gebit en goede voeding.

Over het algemeen worden konijnen van dit ras mogelijk rond de 5 (à 6) jaar, al zouden ze volgens sommigen dan al echt heel bejaard moeten zijn. Enkelen spreken daarentegen weer over hun eigen Franse hangoor die wel 8 jaar is geworden. Om ervoor te zorgen dat je Franse hangoor een gezond, lang en gelukkig leven leidt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan hun dieet, beweging en medische zorg.

Verzorging van de Franse hangoor

De Franse hangoor heeft, net als alle andere huisdier-konijnen speciale zorg nodig. We beschrijven een aantal van de belangrijkste aspecten van hun verzorging.

#1 Borstelen

Deze konijnen hebben een zachte, dichte vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten en overtollige haren te verwijderen. Het is bekend dat die vacht ongeveer drie dikker is dan andere ‘normale’ konijnen. Borstelen, maar!

#2 Huisvesting

Zorg voor een ruime, goed geventileerde kooi of hok voor je Franse hangoor. Dat konijnen moeten overleven op een halve vierkante meter is ontzettend zielig. Konijnen willen graag bewegen, maar hebben ook een comfortabele plek nodig waar ze zich kunnen terugtrekken.

#3 Sociale interactie

Een Franse hangoor is zeer sociaal en houdt van gezelschap. Zet je hem binnen en krijgt hij genoeg aandacht van het gezin, dan is een tweede konijn niet heel necessary. Maar, zet je hem buiten neer en heb je niet altijd ’tijd’ voor het konijn, dan is het een goed idee om minsten één konijnenmaatje te geven. Ze kunnen hiermee spelen en communiceren. We raden overigens aan om in zo’n geval te kiezen voor twee zusjes, moeder en dochter, o.i.d. Zo kom je niet voor verassingen te staan (babykonijntjes).

#4 Verdere verzorging

Net als bij alle andere huiskonijnen is het noodzakelijk om de nagels te knippen. In de natuur slijten deze er wel af, maar in hun functie als huisdier gebeurt dit eigenlijk niet of nauwelijks. Je kan hiervoor naar de dierenarts gaan, maar kan er ook voor kiezen een special konijnennagelknipper aan te schaffen. Dit is een voorbeeld van een onderdeel van de verdere verzorging.

Voeding

Veel mensen zien hun huisdier als een soort troetelkindje. Het is dan ook niet ondenkbaar dat ze deze veel verwennen. Maar, let op, je wil, op het gebied van voeding, een huisdier niet té veel verwennen. We geven je een aantal adviezen voor de voeding van een Franse hangoor.

Allereerst, beperk snoepjes! Je wil dit met mate geven, omdat overmatige hoeveelheden ongezond kunnen zijn. Denk maar eens aan je kinderen, die geef je ook niet alleen maar snoep. Verder moet je ervoor zorgen dat het water altijd vers en schoon is, zodat hij de beste kwaliteit vocht binnenkrijgt. Over die kwaliteit gesproken: dit wil je ook doorvoeren in het voer. Het konijnenvoer kan je aanvullen met kleine porties verse groenten, zoals sla. En, last but not least, of eigenlijk first en very important: hooi!. Het hooi moet de basis vormen van het dieet. Het levert vezels die essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering. Bovendien helpt het bij het slijten van hun tanden, die voortdurend blijven groeien.

Een Franse hangoor heeft vermaak nodig!

De Franse hangoor heeft een aantal opvallende karaktereigenschappen, dat hem erg geschikt maakt voor bijvoorbeeld kinderen. Echter dient er ook rekening te worden gehouden met zijn karakter, om hem op die manier wel plezier te blijven doen. Zo is hij:

 • nieuwsgierig (krijgt hij de kans, dan zal hij zeker op ontdekkingstocht gaan)
 • aanhankelijk (hij loopt rustig een tijd lang achter je aan om aandacht te krijgen)
 • ondernemend (niet bang voor een arm die hem komt aaien. Nee hoor, meneer Franse hangoor doet graag iets)
 • vriendelijk (een Franse hangoor zal eigenlijk niet bijten of krabben. Dat er af en toe een keuteltje zijn lichaam op jouw schoot verlaat, heeft daar niks mee te maken)

Conclusie

De Franse hangoor is een prachtig konijnenras met een uniek uiterlijk en een vriendelijk karakter. Om ervoor te zorgen dat ze een gezond en gelukkig leven leiden, is het essentieel om aandacht te besteden aan hun leeftijd, verzorging, voeding en karakter. Door de juiste zorg en liefde te bieden, kun je genieten van jaren van vreugde en gezelschap met dit charmante huisdier. Vergeet niet om regelmatig met je dierenarts te overleggen voor specifieke aanbevelingen op het gebied van zorg voor jouw Franse hangoor. Zo blijft hij hopelijk zo lang mogelijk in je leven. Onthoud: konijn blij, jij blij!

Related posts
Blog

Johan Vollenbroek: vermogen, huis, vrouw en meer

Ja, een meneer die zich inzet voor de natuur. Een man die zijn hele leven heeft gewijd aan niet zijn eigen leven,…
BlogHandig & Tips

Een uitleg over de ingewikkelde cast van De droom van de jeugd

Ja, we moeten je wat vertellen. Wat vertellen over de cast van een serie die op de publieke omroep wordt afgespeeld. Het…
BlogHandig & Tips

Gele vlinder betekenis: spiritueel, psychologisch en meer

Tegenwoordig leven we in een wereld waarin we alles wetenschappelijk willen bewijzen. De regenboog is bijvoorbeeld al lang geen wonder meer of…