BlogReizen

Het schitterende India en haar grootste steden

India, het land van kleurrijke culturen, adembenemende landschappen en eeuwenoude tradities, is ook de thuisbasis van enkele van ’s werelds meest bruisende steden. Terwijl de zon opkomt en de straten tot leven komen, ontdekken we de grootsheid van deze metropolen. Want groot, dat zijn de steden zeker.

We nemen je mee naar vijf van de grootste steden in India. Deze worden gekenmerkt door een rijke geschiedenis en hebben onweerstaanbare kenmerken. Er worden dromen waargemaakt, tradities geëerd, banen aangenomen en niet te vergeten: er wordt geleefd. Benieuwd naar deze steden? Lees dan gauw verder!

#1 Dehli

Op de nummer 1 torent de stad met bijna 30 miljoen inwoners. Deze stad belichaamt onder andere de hoofdstad India, New Dehli, en staat zelf bekend onder de naam ‘Dehli’. Het is een plek waar geschiedenis en het moderne op een redelijke harmonieuze manier samenkomen. Dus waar er enerzijds wordt gestreefd naar vooruitgang en ontwikkeling, zie je aan de andere kant ook een stad die haar erfgoed omarmt.

In Delhi is geen ervaring compleet zonder een bezoek aan Chandni Chowk, waar de smaken en geuren van de street market je zintuigen zullen prikkelen. Je kijkt je ogen uit en je neus ruikt geuren zoals je nooit hebt geroken. Proef de heerlijke flatbreads en andere onvergetelijke maaltijden. Mocht je wat minder fan zijn van eten, maar nog steeds je ogen uit willen kijken, maak dan een wandeling door het iconische Rode Fort (Lal Qila). Je maakt hier een reis door de tijd en waant je in een verbeelding met de verhalen van keizers en dynastieën. Andere onmisbare plekken zijn de majestueuze Qutub Minar en het UNESO-werelderfgoed Humayun’s Tombe.

#2 Mumbai

Mumbai, ook wel bekend als Bombay, is zonder twijfel de stad van dromen in India. Het is een magische plek waar de geur van succes in de lucht hangt en de skyline wordt verlicht door de sprankelende sterren van Bollywood. Met een bevolking van meer dan 20 miljoen mensen, bruist deze metropool van energie.

This city has it all: van glanzende wolkenkrabbers in Nariman Point tot de historische pracht van de Gateway of India. Slenter over de iconische Marine Drive en laat de zeebries je ziel verfrissen, terwijl je uitkijkt over de Arabische Zee. Het is daarmee een echte ervaring. En nee, het is zeker niet alsof je over de pier van Scheveningen loopt, je gaat letterlijk een hele andere wereld in. Mumbai is overigens ook een stad van uitersten, waar luxueuze appartementen naast sloppenwijken staan. Deze contrasten maken je bewust van de veerkracht en diversiteit in India. Bezoek bijvoorbeeld de kleurrijke Dharavi’s, ’s werelds grootste sloppenwijk, waar gemeenschappen proberen te floreren, ondanks alle uitdagingen die ze tegenkomen.

#3 Kolkata – Calcutta

Zie Kolkata als de culturele en intellectuele hoofdstad van India, al kennen wij in Nederland de stad beter onder de naam ‘Calcutta’. Dat is eigenlijk een soort verengelste versie van de originele naam, dan weet je dat ook weer. De stad ademt in ieder geval dus kunst, cultuur en erfgoed.

Een bezoek aan het Victoria Memorial Museum voelt als een wandeling door een romantisch verleden. In het algemenere straatbeeld van de stad ontdek je de koloniale invloeden in gebouwen, zoals het Howrah Station en de charmante huizen in de wijk Park street. Qua eten zal je het moeten doen met met name de Bengaalse keuken. Maar ook daarin zal je waarschijnlijk heerlijke gerechten tegenkomen. Bekende voorbeelden zijn rasgulla en sandesh.

#4 Bangalore

Bangalore, ook wel bekend als de ‘Sillicon Valley’ van India, is een stad die zich voortdurend en opnieuw blijft uitvinden. Deze metropool, met meer dan 12 miljoen inwoners, ligt in het zuiden van India en staat bekend om haar innovatie, technologie en een levendige start-up cultuur.

De stad heeft, in tegenstelling tot veel andere steden in India, een aangenaam klimaat. Het maakt het een aantrekkelijke plek om te wonen, te werken en te leven. Mocht je er zijn, bezoek dan even de tuinen van Lalbagh of de Nandi Hills. Je zal op deze plekken de mogelijkheid krijgen om even te ontsnappen aan de drukte van het stadsleven. Drukte vind je dan weer juist in Indiranagar, het paradijs voor fijnproevers en winkelliefhebbers. Je vindt er boetiekjes, cafés en talloze restaurants. Oh ja, vergeet niet je portemonnee mee te nemen, want heel goedkoop is het niet.

#5 Chennai

In het zuidoosten van India, aan de kust om precies te zijn, vind je de stad genaamd Chennai. Deze stad straalt een unieke charme uit, die gepaard gaat met moderniteit en vleugjes van de Tamil-cultuur.

Waar je heen moet gaan in deze stad, is makkelijk te kiezen. Het strand is bij uitstek de plek om te genieten van het geluid van de golven en het stadse wat meer achter je te laten. Denk bijvoorbeeld aan Marina Beach, een van de langste stadsstranden ter wereld. Bezoek in dat geval gelijk even het majestueuze Fort St George, dat de tijd heeft getrotseerd en getuigd van de erfenis van de Britse overheersing. De dag kan je dan afsluiten met een gerecht uit de Zuid-Indiase keuken. Of… je kiest ervoor te kijken naar het aanbod aan muziek- en dansfestivals die avond. Die komen nog wel geregeld voor, namelijk.

De andere kant van India

Hoewel we deze steden als ontzettend mooie bestemming beschrijven, is niet alles zo schitterend aan deze steden. Er is namelijk ook sprake van veel armoede en ongelijkheid. Zo leven miljoenen mensen in extreme armoede, waarbij basisbehoeften als voedsel, onderdak en schoon water eerder uitzondering dan regel zijn. De sloppenwijken van de steden zijn getuige van menselijke ontberingen, terwijl de ongelijkheid in inkomen en kansen blijft groeien. De kwetsbare gemeenschappen worstelen daarnaast ook nog eens met toegang tot onderwijs en goede gezondheidszorg. Vrouwen worden geconfronteerd met gendergerelateerd geweld en discriminatie.

Het is een harde waarheid die niet kan worden genegeerd. Mocht je dus kiezen voor een reis van India, houd dit dan in gedachten. We willen niet dat je de steden romantiseert, om vervolgens in een soort gat te belanden met een en al misère en andere soort ellende.

Related posts
Blog

Johan Vollenbroek: vermogen, huis, vrouw en meer

Ja, een meneer die zich inzet voor de natuur. Een man die zijn hele leven heeft gewijd aan niet zijn eigen leven,…
BlogHandig & Tips

Een uitleg over de ingewikkelde cast van De droom van de jeugd

Ja, we moeten je wat vertellen. Wat vertellen over de cast van een serie die op de publieke omroep wordt afgespeeld. Het…
BlogHandig & Tips

Gele vlinder betekenis: spiritueel, psychologisch en meer

Tegenwoordig leven we in een wereld waarin we alles wetenschappelijk willen bewijzen. De regenboog is bijvoorbeeld al lang geen wonder meer of…