BlogHandig & Tips

Eigenwijze hondenrassen

Je eigen zoon of dochter van 3 of eentje in de puberteit kan eigenwijs zijn, maar, poeh, wat dacht je van honden? Sommigen vinden de huisdieren om op te eten, anderen zijn er bang voor en weer een ander ziet wel een uitdaging in het opvoeden van zo’n dier. Over opvoeden gesproken, hoe doe je dat eigenlijk met zo’n eigenwijze hond. Hun persoonlijkheid kan immers net zo gevarieerd zijn als die van mensen. Benader je een hond niet op de goede manier, dan zal het karakter alleen maar worden versterkt.

In deze blog zullen we je informeren over eigenwijze hondenrassen en alles dat ermee te maken heeft. Zo creëer jij voor jezelf een kans om een ‘leuke’ hond als huisdier te houden. Fijn voor jezelf, maar ook zeker voor alle ‘vreemden’ die jij en je hond zullen tegenkomen.

Wat maakt een hond eigenwijs?

Voordat we ons verdiepen in specifieke hondenrassen waarvan bekend is dat ze eigenwijs zijn, kijken we naar eigenwijsheid als losstaand ding. Eigenwijze honden zijn vaak intelligent, onafhankelijk en hebben een sterke wil. Ze vormen een uitdaging voor zelfs de meest ervaren hondenbezitters. Daarentegen zullen de bazen ook worden beloont met de meest unieke en vermakelijke eigenschappen. Het is dus maar waar je voorkeur ligt.

Het woord ‘eigenwijs’ wordt overigens vaak aan iets of iemand toegeschreven als er sprake is van een sterke wil. Bovendien is dat persoon/ dier moeilijk te leiden, gezien hij/zij toch wel zelf een eigen pad volgt. Het is een stuk vastberadenheid en misschien ook wel een stukje ‘negeren’ van hoe het ook anders kan.

Eigenwijze hondenrassen

Hoe twee broers al enorm van elkaar kunnen verschillen in gedrag en karakter, is dat ook zo het geval bij hondenrassen. e hebben een aantal van de meest eigenwijze hondenrassen op een rijtje gezet

#1 Engelse Bulldog

Hoewel dit soort honden geregeld wordt omschreven als een hond met een vriendelijk karakter, is dat niet altijd zo. Althans, ze zijn wel vriendelijk, maar ook ontzettend lui. Als ‘meneer’ of ‘mevrouw’ ergens geen zin in heeft, dan komt het koppige karakter zeker omhoog. Het is een voorbeeld van dat ze ook ontzettend eigenwijs kunnen zijn. Sommige baasjes kunnen er alleen maar om lachen, andere baasjes, met weinig geduld, kan je beter een energiek hondenras aanraden.

#2 Dalmatiër

De hond waarvan iedereen weet hoe hij eruit ziet dankzij de Disney-film 101 Dalmatiërs. De hond waarvan misschien niet iedereen weet wat het karakter is. Bekend van de dalmatiër is in ieder geval dat hij langen zijn puberteit blijft hangen. Je kan roepen wat je wil, maar als een vogel op dat moment interessanter is, dan ben je je hond voor eventjes kwijt. Het tegenhangende van dit eigenwijze gedrag, is dat een dalmatiër over het algemeen als erg intelligent kan worden geacht. Toch wel interessant, als je er zo over nadenkt.

#3 Beagle

Wat ons betreft verdient een beagle gewoon het stempel van hoe een hond eruit ziet in de hoofden van velen. Een blij hoofd, gemiddeld lange oren en niet te groot. Maar dat de beagle niet zo groot is, betekent niet dat hij af en toe het bloed onder je nagels vandaan kan halen. Laten we het erop houden dat een beagle van origine een jachthond is en daarmee zeer doelbewust en daarmee eigenwijs kan overkomen. Daarentegen is een beagle ook erg trouw en laat hij zich zien als een echte familiehond.

#4 Corgi

Een hond die de laatste tijd zijn populariteit door het dak heeft zien vliegen, is een corgi. En hoe kan dat ook anders, gezien het zeer schattige uiterlijk. Hoe dan ook is een corgi niet per definitie de meest eigenwijze hond, mits je hem als pup op de juiste manier opvoedt. Hij is gebaad bij een gehoorzaamheidstraining en iets dat hem leert op een suite en wellicht wat kalme manier met mensen en andere dieren om te gaan. Van kleine corgi’s is bekend dat in de meeste gevallen de lijn altijd strak staat. Een corgi is dan snel afgeleid en vindt alles interessanter dan luisteren naar jou.

#5 Teckel

Klein? Schattig? Een schoothondje? Nou, ja en nee. Een teckel mag dan misschien klein zijn en eruit zien om op te eten, een schoothondje is dat absoluut niet. Een enkel wordt geboren met een groot jachtinstinct. Met een redelijke opvoeding zal je een teckel creëren die erg aanhankelijk is aan zijn baasje, maar ieder ander persoon (en met name kinderen) goed laat horen dat hij kan blaffen. Hij volgt graag zijn eigen regels en houdt je hem niet kort, dan zal hij zijn eigenwijze karakter maar al te graag willen zien. Bij een teckel geldt: weet dat hij veel blaft, van nature niet van kinderen houdt en stronteigenwijs kan zijn. Maar verder ‘issie’ heel leuk, hoor.

Waarom zou je een hond nemen als huisdier?

Mensen hebben al duizenden jaren honden als huisdier. Sterker nog, het zijn volgens onderzoekers de eerste huisdieren die mensen ooit hebben gehad. De vroege honden waren nuttig voor de jacht, boden bescherming en fungeerden als metgezellen. Door selectieve fok werden verschillende hondenrassen ontwikkeld voor specifieke taken en eigenschappen. Tegenwoordig zijn honden wereldwijd geliefde huisdieren en zijn ze onlosmakelijk verbonden met de menselijke geschiedenis en cultuur.

Het is waar dat sommige honden te vaak worden gefokt, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen en lijden voor de dieren. Denk bijvoorbeeld aan een mopshondje. Hij ziet er misschien wel schattig uit, maar door zijn platte neus kampt hij vaak met ademhalingsproblemen en dergelijken. Er wordt daarom steeds meer ingezet op het stimuleren van het nemen van asielhonden en honden zonder een duidelijk ras. Zij verdienen ook een plekje bij mensen thuis.

Conclusie

Afgezien van de vijf hondenrassen die wij hebben beschreven, zullen er nog wel mer zijn met een (semi-)eigenwijs karakter. Bedenk je waarvoor je graag een hond wil en wees je bewust van de verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt. Een hond neem je niet voor ‘even’, maar voor het leven.

Related posts
Blog

Johan Vollenbroek: vermogen, huis, vrouw en meer

Ja, een meneer die zich inzet voor de natuur. Een man die zijn hele leven heeft gewijd aan niet zijn eigen leven,…
BlogHandig & Tips

Een uitleg over de ingewikkelde cast van De droom van de jeugd

Ja, we moeten je wat vertellen. Wat vertellen over de cast van een serie die op de publieke omroep wordt afgespeeld. Het…
BlogHandig & Tips

Gele vlinder betekenis: spiritueel, psychologisch en meer

Tegenwoordig leven we in een wereld waarin we alles wetenschappelijk willen bewijzen. De regenboog is bijvoorbeeld al lang geen wonder meer of…