BlogHandig & Tips

Kan een libelle steken?

Zie je ze van veraf, dan zijn het een van de prachtigste insecten die je zal tegenkomen. Bekijk je een libelle van dichtbij, dan is dat misschien toch wel wat spannend. Anyway, een libelle wordt vaak geassocieerd met hun fantastische vluchten en prachtige kleuren. Maar, kunnen ze je eigenlijk ook steken? Deze vraag zal in dit artikel worden beantwoord. Eveneens vind je een hoop andere, fascinerende informatie over dit wezentje. Nieuwsgierig? Lees dan gauw verder!

Wat is een libelle?

Voor we je antwoord geven op de prangende vraag die bovenaan het artikel staat, willen we je graag informeren over wat een libelle is. Libellen behoren tot de orde Odonata en zijn nauw verwant aan waterjuffers. Het zijn insecten die al heel veel hebben meegemaakt. Althans, in de zin van dat ze een van de oudste vliegende insecten op aarde zijn. Ze vallen op door hun unieke uiterlijk, dat bestaat uit een lang, slank lichaam en grote vleugels.

Misschien wel het meest fascinerende aan libellen is, is dat ze de hun grootste deel van hun leven doorbrengen als larven. Ze zitten dan in het water, waar ze voornamelijk bezig zijn met het vangen van prooien. Deze periode als larf kan soms wel jaren duren, terwijl ze als libelle zijnde vaak veel korter leven. Waar je ze vindt? Nou, eigenlijk wel overal ter wereld, behalve op het continent Antarctica.

Een libelle die kan steken bestaat niet

Een libelle die kan steken, bestaat niet. Dit komt simpelweg door het feit dat niet zoals een wesp een angel hebben of bijvoorbeeld vlijmscherpe vleugels hebben waarmee ze je verwonden. Met andere woorden: ze missen de middelen om mee te steken. Libellen zijn daarmee volledig onschadelijk voor mensen. Hun verdelingsmechanisme is dan ook iets heel anders, zoals je dat bijvoorbeeld van wespen gewend bent. In plaats van dat ze hun gif, dat een libelle dus niet heeft, in je spuiten, is de libelle al lang en breed vertrokken. Het verdedigingsmechanisme van een libelle is dus vluchten.

Of toch wel?

Een libelle die kan steken, bestaat niet. Of toch wel? Er zijn zeker wel vaker dan eens dergelijke uitspraken gedaan. Het zou dan gaan om vrouwtje die met hun legboor door kleren of huid heen kunnen steken. Dit zou plaatsvinden op het moment dat een vrouwtje bezig is met het leggen van eieren. Toch zal je hier niet heel veel van merken, althans, dat verschilt. ook maar per persoon. Een vrouwtjes libelle steekt namelijk met de legboor en laat die nou eigenlijk net niet zijn gemaakt om te steken. Het ‘steken’ kan dus ook verkeerd gaan en meer schade aanbrengen aan de libelle zelf, dan aan jou.

In het geval de steek goed gaat, ervaar je misschien wel wat pijn. Daarmee hebben we de Engelse uitdrukking ‘a fierce stinging fly‘ ook maar weer even betekenis gegeven.

Fascinerende feitjes over libellen

Nu we toch al helemaal de wereld van libellen zijn ingedoken, kunnen we ons maar net zo goed nóg verder verdiepen in deze indrukwekkende beestjes. We zetten een aantal van de meest fascinerende feitjes voor je op een rijtje.

#1 Verbazingwekkende vluchtvaardigheid

Een van de meest opvallende kenmerken van libellen is hun ongelooflijke vluchtvaardigheid. Ze kunnen in alle richtingen vliegen, inclusief omhoog en omlaag en kunnen zelfs achteruit vliegen. Dit maakt ze tot meesterlijke jagers in de lucht. Libellen eten overigens kleine insectjes die ook kunnen vliegen. Dat ze dus zo goed kunnen vliegen, heeft ontzettend veel meer voordelen dan nadelen.

Lange levensduur in volwassen stadium

Hoewel libellen een groot deel van hun leven onder water doorbrengen als larven, hebben ze een relatief lange levensduur als volwassenen. Sommige soorten kunnen enkele maanden tot zelfs enkele jaren leven. In Nederland vind je libellen overigens met name in de periode van mei tot aan eind oktober.

Diversiteit in kleuren en vormen

Libellen komen voor in een breed scala aan kleuren en vormen. Sommige soorten hebben prachtige iriserende kleuren op hun vleugels, terwijl andere meer ingetogen kleuren hebben om zich te camoufleren in hun omgeving. Het lijkt af en toe bijna magisch als je zo’n libelle van dichtbij bekijkt. We zouden zeggen, als je ergens een libelle ziet zitten, benader deze dan op een onzichtbare manier en ga weer verder met je dag. Libellen zijn geen bedreigde diersoort, maar hebben wel het recht om te blijven staan (niet doodmaken, dus).

Conclusie

Het antwoord op de vraag of een libelle kan steken, is dus simpelweg ‘nee’. Onthoud dat ze sowieso banger zijn voor jou dan jij voor hen en dat ze dus in eerste instantie altijd zullen vluchten. Mocht het zo zijn dat je toch iets pijnlijks voelt, dan is het waarschijnlijk omdat je met je hand op de plek zit waar een libelle haar eitjes aan het leggen is. De steek van haar legboor is een meer dan duidelijk teken dat je ‘op moet zouten‘. Verder zijn libellen een van de meest fascinerende insecten die er bestaan en worden er elke keer nog weer ‘nieuwe’ soorten ontdekt.

Related posts
Blog

Innovaties in de houtindustrie: wat brengt de toekomst?

De houtindustrie is een van de oudste industrieën ter wereld en heeft door de eeuwen heen talloze transformaties ondergaan. Van handmatige ambachten…
Blog

De voordelen van repareren boven vervangen: een duurzaam perspectief

In onze moderne samenleving zijn we gewend geraakt aan het gemak van het vervangen van kapotte huishoudelijke apparaten. Maar wat als we…
Blog

Zo haal jij alles uit je wandelavonturen

Wandelen is een van de meest ontspannende en verkwikkende activiteiten die je kunt ondernemen. Of je nu door de bossen, over de…