BlogReizen

Hoeveel continenten zijn er?

De vraag uit de titel lijkt toch wel redelijk logisch te zijn. Want, het antwoord op de vraag heb je ongetwijfeld al geleerd op de basisschool. Echter blijkt het antwoord toch wat ingewikkelder te zijn dan gedacht. Niet alleen omdat jij vast niet meteen op de 6, 7 of toch 8 continenten komt, maar ook omdat de meningen hierover verschillen. Inderdaad, waar de één het houdt op de zes basis continenten, zal de ander toch wel degelijk een continent opdelen in weer losse werelddelen. Snap jij het nog?

Wanneer het antwoord op die laatste vraag ‘nee’ is, zal je niet de enige zijn. Vandaar dat we in deze blog jou leiden tot het antwoord waar je naar zocht. We omschrijven dit op een ietwat uitgebreide, maar begrijpelijke manier. Zo ontdek je niet alleen hoeveel continenten er zijn, maar ook waarom hier twijfels over bestaan. Erg interessant, niet waar?

Wat is een continent?

Continenten zijn immense landmassa’s die doorgaans worden gescheiden door oceanen. Dus, als je een wereldkaart bekijkt, zullen de meeste continenten al meteen opvallen. Afrika, Zuid-Amerika en Australië zijn hier voorbeelden van. Overigens is een continent, ook wel werelddeel genoemd, alleen een stuk land. De zeeën worden niet meegerekend. 

Is een continent hetzelfde als een tektonische plaat?

Een tektonische plaat kan zo groot zijn als een continent, maar een continent is niet per definitie een plaat. Het geldt hetzelfde als zoiets bij de noot van een gele banaan. Een banaan is eigenlijk wel geel, maar geel is niet altijd een banaan. Snap je? 

Zoals je nu begrijpt is een continent een grote, doorlopende landmassa op aarde, omgeven door oceanen. continenten hebben een duidelijke geografische en soms culturele definitie. Daarentegen is een tektonische plaat een stuk van de aardkorst en de bovenste mantel die als een eenheid beweegt. De beweging van deze platen is de oorzaak van veel geologische fenomenen, zoals aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en de vorming van bergketens. 

Er zijn meer tektonische platen dan continenten. Bijvoorbeeld, het continent Europa en een deel van Åzie liggen beide grotendeels op de Euraziatische plaats. Anderzijds bestaat het continent Afrika voornamelijk uit de Afrikaanse plaat, maar deze plaat bevat ook een deel van de oceaanbodem buiten het continent zelf. Daarmee is een continent een geografische entiteit, waar de tektonische platen geologische structuren zijn, die de dynamiek van de aarde vertegenwoordigen. 

Verandering in continenten 

Ooit, in een ver, ver verleden waren alle continenten één groot supercontinent, genaamd Pangea. Door de beweging van tektonische platen is Pangea uit elkaar gedreven en is de huidige indeling van de continenten ontstaan.

Hoeveel continenten zijn er?

De meeste mensen zijn het erover eens dat er zeven continenten zijn. Laten we ze één voor één verkennen. 

#1 Azië

Azié is het grootste continent, zowel qua oppervlakte als bevolking. Het is de thuisbasis van enkele van de oudste beschavingen en bevat een diverse mix van culturen en talen. 

#2 Afrika

Afrika staat bekend om zijn rijke biodiversiteit en geschiedenis. Het is vermoedelijk de geboorteplaats van de mensheid en heeft een breed scala aan culturen en ecosystemen. Het is tegelijkertijd ook het continent waar een aantal van de armste mensen wonen en nog veel onderontwikkeling is. 

#3 Noord-Amerika

Van het bevroren Arctische noorden tot de tropische Caraïben, Noord-Amerika is gevarieerd en uitgestrekt, met zowel bruisende metropolen als uitgestrekte natuurgebieden. 

#4 Zuid-Amerika

Met het Amazone-regenwoud en de majestueze Andes, is Zuid-Amerika een continent vol natuurlijke wonderen en oude beschavingen. Anderzijds is het ook een plek waar vandaag de dag nog veel mensenrechten worden geschonden en in sommige landen de maffia een grote rol speelt. 

#5 Europa

Ons mooie Europa, de thuisbasis van vele grote beschavingen en de bakermat van de westerse cultuur. Een werelddeel waar ontzettend veel wordt overlegd, waar mensen voor het leven van elkaar betalen (lees: belastingen, boehoe), maar natuurlijk ook waar het leven over het algemeen erg goed is. 

#6 Antartica

Ijs, ijs en nog eens ijs. Een werelddeel met de minste inwoners ter wereld. Een plek waar de leefomstandigheden niet zijn om van te juichen en je niet hoeft te wachten op een regenbui of een hoge luchtvochtigheid. 

#7 Australië (Oceanië)

Het eilandcontinent staat bekend om zijn unieke flora en fauna, van kangoeroes tot koraalriffen. Wanneer de pacifische eilanden groepen ook worden meegerekend, verandert de naam van het continent naar Oceanië.

En die achtste dan?

Nu zou je denken dat je er in principe al bent. De hele wereld is ongeveer wel ‘gecoverd’, dus waar doen we dan zo moeilijk over?

Nou, misschien valt het je al op bij het continent dat Australië. Er zijn namelijk wetenschappers die Australië en Oceanië als één zien, maar het onderscheid tot het achtste continent ‘Zeelandia’ noemen. Dit is een continent dat grotendeels onder water ligt, wat het ietwat ingewikkeld maakt. Want een continent bestaat toch alleen uit land? Ja dat klopt, daardoor ontstaat die verwarring ook. Al jarenlang bestaat er een discussie of Zeelandia nou wel een continent kan worden of niet. Maar, er is eigenlijk niemand die hier het laatste woord over heeft en dus zal Nieuw-Zeeland nog even moeten wachten met het vergroten van hun grondgebied. 

De verwarring wordt nog groter als we kijken naar Groenland. Dit land is eigenlijk best wel groot en verdient wat ons betreft wel een eigen continent. Maar het ligt vrij dicht bij Noord-Amerika en dat is dan ook het continent waar het bij hoort. Echter is de geografische structuur weer veel meer Europees en dus zou je wellicht verwachten dat het bij het continent Europa wordt getrokken. Niet, dus.

Vijf, zes en zelfs vier continenten

In de inleiding spraken we over het bestaan van zes continenten. Hierbij wordt Amerika als één gezien. In sommige landen wordt er zelfs gesproken over slechts vijf continenten en volgens sommige geografen is er in geologisch opzicht slechts te spreken over vier continenten. Wij zouden zeggen: de meeste houden het op zeven, dus houdt het dan ook op zeven. Tot het moment dat Zeelandia officieel en overal wordt erkend als achtste continent, vinden wij het wel goed zo. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan, toch?

Related posts
Blog

De voordelen van een moderne keuken

Moderne keukens zijn veel meer dan een ruimte om je maaltijd te bereiden. Ze vormen het middelpunt van de woning. Met hun…
Blog

Hoe PW Container jouw containerwensen laat uitkomen

Voor elk project, groot of klein, is een container vaak een onmisbare schakel. Standaardcontainers voldoen echter niet altijd aan de specifieke eisen…
Blog

De geheimen van eiwitten onthuld: meer dan alleen spieropbouw

Eiwitten zijn een van de meest besproken voedingsstoffen in de wereld van gezondheid en sport. Ze worden vaak geprezen als de bouwstenen…