BlogGezondheid

Schurft bij mensen herkennen (foto’s)

Schurft, ook wel bekend als scabiës, is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Hoewel schurft relatief onschadelijk is, kan het leiden tot intense jeuk en ongemak. In deze blog zullen we dieper ingaan op hoe je schurft bij mensen kan herkennen, welke symptomen eraan verbonden zijn en hoe je deze aandoening kan behandelen (en voorkomen).

Wat is schurft?

Zoals we al vertelden is schurft een huidaandoening, dat door een mijt wordt veroorzaakt. Dit kleine beestje graaft zich in de bovenste laag van de huid en legt daar eitjes. Je kan wel begrijpen dat je huid hier geen fan van is en daardoor een allergische reactie afgeeft. Het gevolg? Veel jeuk en huidirritatie.

In principe is schurft besmettelijk en wil je langdurig huid-op=huidcontact zoveel mogelijk vermijden. Mocht je bijvoorbeeld in je werk mensen lang moeten aanraken, dan zal je eerst moeten wachten totdat je gestart bent met je behandeling. Sowieso is het raadzaam je werkgever te raadplegen, zodat je niet onverhoopts tegen problemen aanloopt.

Symptomen bij schurft

Afhankelijk van de ernstigheid van de schurft, zullen de symptomen lijken zoals we deze hier hebben beschreven.

  • Ernstige jeuk
    Een van de meest voorkomende (en misschien wel vervelendste) symptomen van schurft is intense jeuk. Bij warm weer en ’s nachts zal dit nog eens verergeren. De jeuk is, for your information, het gevolg van een allergische reactie op mijten, hun eitjes en hun uitwerpselen.
  • Huiduitslag
    Een rode, jeukende huiduitslag is eveneens een symptoom. Deze uitslag zie je vaak in de vorm van blaasjes, schilfers, puistjes of rode bultjes. Op de ene plek zal dit in grotere getale aanwezig zijn dan op de andere plek. Let met name op bij vingers, voeten, ellebogen en geslachtsdelen.

Let op: je kan ook te maken krijgen met zogeheten schurftletsel. Door de intense jeuk krabben mensen met schurft vaak hun huid, wat kan leiden tot open wonden, korstjes en secundaire infecties. Niet iets wat je wil, lijkt ons zo.

Foto’s van schurft

Nu is het nooit verstandig om jezelf te diagnosticeren, maar het kan wel bijdragen aan het herkenningsproces van de schurft. Waarschijnlijk bel je de huisarts op, waarna wordt gevraagd welke klachten je ervaart. Weet je hoe schurft eruit ziet en herken je ook een aantal symptomen, dan kan je best je vermoedens over de schurft uiten. De definitieve diagnose zal overigens altijd door een huisarts of dermatoloog worden vastgesteld.

Maar goed, mocht je benieuwd zijn naar hoe schurft eruit kan zien, kijk dan eens naar de volgende foto:

BRON: RIVM (2023)

Op de foto is duidelijk te zien dat je rode bultjes hebt en dat deze rode bultjes zich ook kunnen ophopen/ centreren, zoals onderaan de foto. In sommige gevallen kan je schurft ook herkennen aan korte, rode lijntjes. Dit duidt dan op de gangetjes die ze graven.

Een filmpje met veel handige adviezen, kan je hier bekijken:

BRON: RIVM (2023)

Is schurft besmettelijk?

Deze vraag hebben we al beantwoord en helaas is het antwoord ja. Echter zijn er wel plekken waar er meer kans bestaat op de besmetting van schurft. Denk bijvoorbeeld aan plekken waar veel mensen op relatief kleine plek leven, zoals studentenhuizen of azc. Let ook in de volgende gevallen goed op:

  • op warme plekken kan schurft zich makkelijker verplaatsen
  • in lakens/ kleding verspreidt schurft zich eveneens. Was alles op minimaal 60 graden Celcius uit of stop het voor 3 dagen in een afgesloten zak
  • plekken waar er een gebrek is aan een goede hygiëne zullen meer besmettingen opleveren

Sowieso is het goed om de personen te contacteren met wie je veel contact hebt. Zo kunnen zij, indien de besmetting al heeft plaatsgevonden, tijdig actie ondernemen en de schurft behandelen.

Schurft behandelen

Helaas gaat schurft niet vanzelf weg. Omdat het voor een leek kan lijken op nog een tal van andere huidaandoeningen, is het van groot belang dat je het laat diagnosticeren en behandelen. Zo voorkom je erger.

Een arts zal waarschijnlijk met een microscopisch onderzoekje bepalen of er schurft in je huid aanwezig is. Mocht hij inderdaad mijtjes of eitjes tegenkomen, dan is dat helder. In enkele gevallen maakt de arts gebruik van een PCR-test, al zal dat waarschijnlijk niet zo zijn in jouw geval.

Medicijnen

De behandeling van schurft zal waarschijnlijk plaatsvinden door het gebruik van een speciale crème. Dit smeer je dan voor een bepaalde tijd, waarna de schurft zal verdwijnen. In bijna alle gevallen is één behandeling voldoende om door te kunnen. Helaas houd de jeuk vaak nog wel wat langer aan. Maar goed, het is al fijn genoeg dat je niet meer het idee hebt dat er letterlijk kleine mijten in je huid rond paraderen.

Als de schurft echt niet weg gaat of als je al met andere huidproblemen kampt, zal je geen crème maar medicijnen krijgen voorgeschreven. Je arts zal weten wanneer hij dat moet voorschrijven. Wanneer je allergisch voor de crème bent, zal logischerwijs hetzelfde gelden.

Huis-tuin-en-keuken-middeltjes tegen schurft

Kan je zelf iets tegen schurft doen? Nou, laten we voorop stellen dat alles kan. Laten we daarna direct vermelden dat dit zeker niet altijd een goed idee is, al helemaal niet met iets dat niet vanzelf verdwijnt. Een arts en de medicijnen uit de apotheek, zullen je het best op weg helpen. Maar, wellicht zijn er wel producten die de jeuk wat kunnen verlichten, bijvoorbeeld:

  • Aloë vera: dit middel heeft een verkoelende en ontstekingsremmende werking. Het zal de roodheid wat tegengaan en je van de jeuk afleiden.
  • Tea tree olie: de irritatie en ontsteking van de huid zullen wat worden verminderd. Het wordt soms als middel aangeboden wanneer de klassieke behandelingsmethoden maar niet aanslaan. Dit kan gebeuren wanneer de patiënt resistent is voor de gebruikte medicijnen.

Al met al kunnen we concluderen dat schurft een vervelende aandoening is, wat je zelf soms niet hebt kunnen voorkomen, maar wel iets is dat goed behandelt kan worden. Herken je veel van de foto zoals deze in dit artikel staat, dan kan het zo maar zijn dat je schurft hebt. Raadpleeg een arts om je vermoedens te bevestigen en de behandeling z.s.m. te startten.

Related posts
Blog

Hoe creëer je een rustgevende omgeving in de babykamer?

Het inrichten van een babykamer is een spannende taak voor aanstaande ouders. Naast het kiezen van meubels en accessoires, is het belangrijk…
Blog

Ontruimingsoefening simuleren als voorbereiding op mogelijke noodsituatie

Als leidinggevende in een bedrijf heb je de taak op de gezondheid en het welzijn van je medewerkers te letten. Aan de…
Blog

De Invloed van Muziek op Onze Emoties: Hoe Klanken Ons Bewegen

Muziek speelt een unieke rol in het leven van de mens. Of het nu gaat om het opwekken van vreugde, het troosten…