BlogHandig & Tips

Trip down memory lane: cast van De Schippers van de Kameleon

Een tweeling die in het echt ook een tweeling is, beleefd de meest gave avonturen. Ze stonden bekend als ‘De Schippers van de Kameleon’ en waren geliefd bij een groot publiek. In deze blog zullen we het hebben over de cast van deze films. Althans, dat is misschien wat ingewikkelder dan je in eerste instantie verwacht, maar ook dat zal uiteindelijk duidelijk worden.

We hopen dat je lekker met ons meegaat op die trip down memory lane, want geloof ons dat dit herinneringen uit je jeugd aanwakkert. Benieuwd? Mooi zo, dan zullen we nu toch echt starten met de aanleiding tot de cast. Mocht je namelijk niet weten wat De Schippers van de Kameleon ook alweer was, dan zal je dat straks wel weer doen. Fijn, nietwaar?

De boekenserie

De boeken over ‘De schippers van de Kameleon’ zijn tijdloze avonturen. De verhalen spelen zich af in het Friese dorpje Lenten en zijn geschreven door Hotze de Roos. Je volgt de belevenissen van de tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer en hun trouwe boot… de Kameleon! Samen met hun vrienden beleven ze spannende avonturen op het water en lossen ze mysteries op. Al moeten we zeggen dat ietwat kattenkwaad ook iets is waar ze zich graag mee bezig houden.

De boeken zijn geliefd bij zowel jonge lezers als volwassenen vanwege hun levendige personages, boeiende verhalen en de sfeervolle beschrijvingen van het Friese landschap en de wateren. De eerste editie werd al in, echt waar, 1949 gedrukt. Daarna zijn er nog talloze herdrukken uitgebracht, maar ook toen wij jong waren (eind jaren ’90/ begin jaren ’00), was het nog een bekend begrip. Wellicht heeft dat er ook voor gezorgd dat verhalen (deels) werden verfilmd in de begin jaren ’00.

De films

Er zijn inmiddels meerdere films uitgebracht. Eigenlijk werden de rollen van Sietske en Hielke altijd vertolkt door dezelfde tweeling, genaamd Koen en Jos van der Donk. Het stel is ook een tweeling, wat natuurlijk perfect dat stukje van het verhaal vertolkt. We zullen je nu echt vertellen over de cast.

Cast

Om echt de gehele cast van de films te gaan bespreken, is een beetje teveel gevraagd. Echter kunnen we wel de hoofdrollen bespreken. We zijn bijvoorbeeld erg benieuwd wat Koen en Jos van der Donk nu doen, gezien het nou niet echt namen zijn die in bekend Nederland een belletje doen rinkelen.

Koen van der Donk

Rol: Hielke Klinkhamer

Op zijn LinkedIn pagina is te lezen dat hij in de periode van 2002 en 2007 rollen heeft vertolkt voor De Schippers van de Kameleon en Kameleon 2. Ook heeft hij in een aantal reclames gespeeld en een bijrol gehad in een andere film. Toen hij 19 werd, besloot hij echter te kiezen voor een opleiding.

Van der Donk rondde zijn studie aan de New Business School, Amsterdam cum laude af. Ook de minor die hij aan de University of Westminster volgde, werd met deze onderscheiding beoordeeld. Sinds het afronden van zijn studie, is Van der Donk eigen baas. Met zijn bedrijf Playforward, creëert hij professionele video content. Super gaaf om te zien dat hij zijn eigen weg is gaan volgen!

Jos van der Donk

Rol: Sietske Klinkhamer

Broer Jos koos er ook voor om het acteren achter zich te laten en zich te focussen op een studie. Hij koos voor een opleiding HBO Marketingcommunicatie aan de The New School for Information Services. Je zou het misschien niet verwachten, maar Jos is de sounder en co-owner van Playforward. Precies, het duo werkt vandaag de dag nog samen in hun eigen bedrag. Deze beste man is overigens aangesteld als Creative Director, waarmee toch een soort onderscheid wordt gemaakt met wat zijn broer doet.

Feitje: De Schippers van de Kameleon worden natuurlijk niet ouder. De afgelopen Kameleon-film ‘De Kameleon aan de ketting’ kan dus niet worden vertolkt door bovenstaande tweeling. De ‘nieuwe’ schippers van de Kameleon is de Utrechtste tweeling Sens en Imme Gerritsen. Dan weet je dat ook weer, al voelt dat voor ons niet meer ‘OG’.

Andere castleden

Het maakt het lastig om te vertellen wie de andere castleden eigenlijk zijn. Zo werd Veldwachter Zwart eerder altijd gespeeld door Rense Westra en is dat nu ‘ineens’ Michiel Kerbosch. De reden hiervoor is het overlijden van Westra geweest, wat helaas al in 2015 is geweest. Mem Klinkhamer wordt dan nog wel door Dominique van Vliet gespeeld, evenals Heit, wie door Steven de Jong wordt vertolkt. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het verhaal wordt verteld en niet per se door wie het wordt gespeeld, maar het nostalgische stukje is er voor ons wel af. Omdat ‘onze schippers’ niet meer de schippers van nu zijn.

Terug naar de boeken

Eén ding wat wel ‘voor eeuwig’ en ‘stilstaand’ blijft, is de inhoud van de boeken. Kijk je de films niet, dan creëer je een eigen gezicht bij hoe de jongens eruit zien, hoe ze overkomen en misschien zelfs wel hoe ze praten. Dan raak je ook niet ineens verward als je wel de films hebt gekeken en de twee belangrijkste hoofdpersonages ineens van persoon veranderen. Een ander voordeel ten opzichte van de film is, is dat er veel meer boeken zijn dan films. Er zijn namelijk 60 boeken geschreven door Hotze Roos en nog eens 12 door twee andere schrijvers. Hoe gaaf is dat?

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat zowel de boeken als films van De Schippers van de Kameleon toch wel een stukje Nederlands erfgoed is. Zo is er bijvoorbeeld niet voor niet een boekenprijs naar de OG-schrijver van de boeken vernoemd. We hopen in ieder geval dat nog veel kinderen zullen genieten van de avonturen van de tweeling. De acteurs die alle rollen vertellen, zijn eveneens personen wie we in ons hart hebben gesloten.

Related posts
Blog

Jan Smit: een lange carrière en een groot vermogen

“In de lente, de zomer, de herst en de winterWeet jij me te vindenWaarheen ik ook ga“ Bron: Jan Smit met Cupido…
Blog

Over Olcay Gulsen en haar vermogen

Je wil er misschien niet aan denken, maar tegenwoordig worden vrouwen nog op heel veel verschillende manieren onderdrukt. Het gebeurt in landen…
Blog

Het gokaanbod groeit, hoe blijf je uit handen van illegale casino’s?

Sinds de legalisering van de online gokmarkt is het gokaanbod in Nederland flink gegroeid. Waar het op 1 oktober 2021 begon met…