Blog

Ontruimingsoefening simuleren als voorbereiding op mogelijke noodsituatie

Als leidinggevende in een bedrijf heb je de taak op de gezondheid en het welzijn van je medewerkers te letten. Aan de hand van de risico-inventarisatie en – evaluatie (RI&E) en de taakrisicoanalyses heb je alle aan het werk gerelateerde risico’s van de organisatie beschreven en in kaart gebracht. Elke dag zijn er één of meerdere gecertificeerde BHV’ers aanwezig die in geval van nood bevoegd zijn te handelen. Waar nodig schakelen zij de hulpdiensten in. Deze BHV’ers gaan elke jaar weer opnieuw op BHV herhalingscursus om kennis en kunde bij te laten spijkeren door ervaren trainers. Maar je overige medewerkers dan? Weten zij wat ze moeten doen in geval van nood? Plan daarom geregeld een ontruimingsoefening in om ook deze mensen te leren hoe ze moeten reageren wanneer zich een noodsituatie voordoet.

Regelmatig oefenen met BHV’ers

De geplande simulatie van een noodsituatie die als doel heeft mensen zo snel en efficiënt als mogelijk in veiligheid te brengen, dat is wat een ontruimingsoefening inhoudt. Meestal is dit binnen een gebouw of op een terrein. Bewustwording van vluchtroutes (voor het aanwezige publiek) en aanwezige BHV middelen in het gebouw (voor de BHV’ers). Belangrijk is dat er geen paniek uitbreekt als er écht een keer iets aan de hand is. Regelmatig oefenen voorkomt daarom zulke ongewenste reacties.

Ontruimingoefening simuleren 

Ook een ontruimingsoefening moet georganiseerd worden. De simulatie moet de werkelijkheid benaderen voor zover dat mogelijk is, maar zonder dat de werkzaamheden van je personeel te sterk worden onderbroken. Het beste is een onaangekondigde ontruiming, om te zien of iedereen ook echt zijn taken en verantwoordelijkheden kent en serieus neemt. Het is aan te bevelen een externe partij in te schakelen die de ontruimingsoefening voorbereidt en zo mogelijk leidt.

Twee ontruimingsoefeningen zijn mogelijk. Denk erover na wat het beste past bij jouw organisatie:

  • Praktijkoefeningen; waar BHV’ers zich op de ontruiming kunnen voorbereiden. Ze kunnen van tevoren het protocol nog eens doornemen. Nadeel van de praktijkoefening is dat de werkzaamheden van het personeel stil komen te liggen. Ook kan het bij een échte noodsituatie gebeuren dat mensen de situatie verkeerd inschatten en het dan minder serieus nemen.
  • Table top-ontruimingsoefening, waarbij de ontruimingsoefening gesimuleerd plaatsvindt. Dit is minder belastend op de planning van de organisatie. Meerdere situaties passeren de revue indien je dit wenst. Vragen over mogelijke noodsituaties kunnen gesteld worden en besproken. Ideaal voor het doeltreffend aanscherpen van procedures.
Related posts
Blog

De Invloed van Muziek op Onze Emoties: Hoe Klanken Ons Bewegen

Muziek speelt een unieke rol in het leven van de mens. Of het nu gaat om het opwekken van vreugde, het troosten…
Blog

Wat weten we over Bas Nijhuis' vermogen?

Poeh, sommige mensen hebben het toch écht wel goed voor elkaar. Ze ontdekken op jonge leeftijd dat ze talent ergens in hebben…
Blog

Dit zijn de voordelen van wonen in de Randstad

Als je overweegt om te verhuizen naar een van de steden in de Randstad, vraag je je misschien af of dit de…